2010. júl. 15.

Munkanélküliségi ráta

Svájcot is megrendítette a világgazdasági válság és a munkanélküliségi ráta áprilisban a sosem látott 4,1%-os csúcs közelében tetőzött.

Most akkor gondoljunk bele...

Svájcban csak az nem dolgozik aki nem akar, mindegy mit csinálsz, itt a munka nem szégyen.* Az a szégyen, ha nem csinálsz semmit sem. A munkaügyi hivatal max.6 hónapig fizeti a havi fizetésed 80%-ának megfelelő segélyt, egy egyszerű feltétel teljesítése esetén:
minden hónapban 20 állást kell megpályáznod (most azt ne kérdezd, hogyan ellenőrzik, ez Svájc, itt mindennek nyomva van), és ha ezt megteszed, és ennek ellenére sem találsz munkát, na akkor fizetnek. De mit is jelent ez; gyakorlatilag a hónap minden munkanapján el kell küldened egy önéletrajzot. Nem pihenhetsz otthon, nem mehetsz nyaralni 1-2 hétre sem a zsíros munkanélküli segélyből, mert különben nem tudod hozni a normát. Itt munkanélkülinek lenni szégyen.

*tegyük hozzá, hogy a szívsebész/jegybankelnök/ügyvéd fizetése nem 100x-a egy pizzafutárnak/takarítónőnek/mosogatónak. Itt munkából élnek az emberek...

Nincsenek megjegyzések: