2011. jan. 8.

Közvéleménykutatás

Közvéleménykutatok: Ha ma lennének a választások Jan.31-ig nyilatkozni kell a magán-nyugdíjpénztári tagságról. Mégis milyen ész érvek alapján döntsünk a távoli jövőnkről?

Lehet ugye arra blazírozni, hogy kormányváltás lesz és visszaállítanak(MSZP) mindent a soron következők(LMP). Mondjuk jó drága lesz visszacsinálni és az sem biztos, hogy léteznék még akkor ezek a pártok.

De álljon itt pro és kontra a döntést meghozatalához néhány tény/érv/info:
- "Nem értem a rinyát" (Kicsit fröcsögős, kicsit alpári, de hát ennyit tudnak felmutatni)
- "Mit tegyünk nyugdíj-ügyben?" (Hosszú cikk, szintén nem érzelemmentes, de logikusabb és ...)

Eddig világos a képlet: széna vagy szalma!
De ugye a svájci vendégmunkás mint csináljon? A frankot nem nagyon fogja érinteni az euro válsága, egy barna kenyé 10 év múlva is 2.3 Fr-ért lehet megvenni. De ugye ha 5-10-15 év múlva megy haza (vagy ha esze van: soha) simán kiesik ez a szolgálati idő a magyar állam "nyögdíjból". Aztán ugye fog kapni  svájci állami nyugdíjat, de max.2200 CHF-et (40 év svájci szolg.viszony esetén), ami itt lakbérre sem elég.
- Tehát leendő magyar állami nyugdíja igen kevés lesz a hiányzó szolgálati idő miatt.
- Svájci állami nyugdíja kb. olyan 1100 CHF körül lesz a 20 év szolg. viszony után.

Mit lehet tenni? Maradjon a 2. pillér és gyűjtögesse mindenki maga-magának?
No erre varrjál gombot!

Ti hogy döntötök?

És a berni magyar nagykövetségen be lehet-e jelenteni a maradást?

7 megjegyzés:

Geri bácsi írta...

Én nem szeretek kockáztatni. Mivel megszűnik az állami garancia, és mert nem kapnék állami nyugdíjat, aztán hogy ez így marad, vagy sem, ki tudja, ezért megyek a tömeggel, vissza a feneketlen zsákba.

falladbacsapat írta...

köszönjük a szavazatot

látom, másokat is foglalkoztat a téma:

http://greta.swissblog.ch/2011/01/07/ertem-en/

Geri bácsi írta...

Elolvastam a fröcsögős linket, mert az rövid, mondjuk szerintem elég szánalmas ilyen stílusban írni, hiszen senki sem tévedhetetlen. Talán a Véleményvezér, vagy a Vastagbőr idézte a törvény szövegét, mely szerint igenis a pénztári tag tulajdonát képezi az összeg, az más kérdés, hogy nem veheti fel bármikor, de hát azért nyugdíjszámla, nem pedig bankszámla. Szóval durván hülyeséget írnak ott az első pontban, nem volt túl alapos a posztoló úriember.

muzsi írta...

lehet bernben nyilatkozni
"a magánnyugdijpénztári tagsági jogviszony fenntartásáról szóló nyilatkozat megtételéről a tájékoztatót,jogszabályt és a kitöltendő adatlapokat mellékelten megküldöm.

Kérjük a formanyomtatványon előírt eredeti dokumentumokkal, szíveskedjen 2011. január 31.-ig személyesen az ügyfélfogadási időben, keddtől-péntekig 10.00-12.00 óráig előzetes bejelentkezés nélkül, a konzulátusunkra befáradni."
ha kell, továbbítom a nyomtatványt

Kérjük az adatlapon a dátum és aláírás helyét szabadon hagyni azt majd előttünk személyesen kitölteni.

goba írta...

Szerintem ez a számolgatás, meg kalkulálás a svájci kontra magyar nyugdíjjal teljesen téves. Öregedik a társadalom egész Európában. Tehát ha nem gondolsz a saját idős éveidre megtakarítás formájában, az mindenütt hiba. Zsarolásnak engedni és bízni a "biztonságos" állami rendszerben szintén hiba, mint ahogy az is hiba, ha naivan azt hiszed, hogy ha maradsz mnyp-tag, legalább az a kis tőke megmarad a nyugdíjas éveidre, amit eddig befizettél. Ergó az utóbbiaknál majdnem mindegy, mit döntesz. Viszont, ha a svájci nyugdíjad a magyarral akarod élhetőre hizlalni 30 év múlva, hát az már közröhej...

greta írta...

Kétoldalú egyezmény alapján elvileg ha mostantól örökre Svájcban maradsz és dolgozol, akkor is figyelembe veszik a Magyarországon letöltött éveket, vagyis beleszámít valahogy, vmilyen számítással az otthon ledolgozott év, nem vész el. Én a helyedben erősen attól tenném függővé az ide vagy odalépést, maradást, hogy ténylegesen hol akarsz maradni illetve mennyi befizetett éved van már Mo-on, az államiba és a kötelező magánba.

Fallabdacsapat írta...

hátha segít vkinek a döntésben (köszönjük BalkánBankár)

http://www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/2010/12/magannyugdijpenztar_menni_vagy_maradni?nl=1