2012. szept. 24.

Egybehangzó NEM a passzív dohányosok védelmére

Tegnap lezajlott a népszavazás a passzív dohányosok védelméről szóló kezdeményezéssel kapcsolatban.
Arról szólt a dolog, hogy betiltsák-e a dohányzást minden munkahelyen illetve nyilvános beltérben. Ez mondjuk a kampány alapján is leginkább a vendéglátóhelyeket, illetve az ott dolgozókat érintette volna.
Ha, akár egy kanton is igennel szavazott volna... Mert egyértelműen leszavazta a svájci nép a javaslatot, ugyanúgy, ahogy azt nem is olyan régen a szabadság meghosszabbításáról szóló javaslattal tette.
Állítólag a parlament is ezt az utat szorgalmazta, mondván, hogy a két évvel ezelőtti törvény, illetve az egyes kantonokon belüli még szigorúbb szabályozások, megfelelő védelmet nyújtanak a nemdohányzóknak.
Hát, nem tudom. Én azért kicsit jobban odafigyelnék arra, amit az úton útfélen füstölgő tinédzserek, a buszmegállóban, aluljáróban a cigit pofátlanul az arcodba fújó emberek, vagy a fitneszből kilépő, öngyújtót vadul kattintgató nyugdíjas képe sugall. Például azt, hogy egyszerűen nem foglalkoznak azzal, hogy a dohányzás súlyosan károsítja az egészséget, és nagyon-nagyon zavaró és kellemetlen dolog az elviselése az ebben a szenvedélyben nem osztozó többi ember számára. Ez is olyan, amit az ember a jó modor számlájára írna, de ha egy egész ország szerint rendben van ez a hozzáállás, nem tudom, mit is gondoljak... 

4 megjegyzés:

Ozsváth Szilvia írta...

Örülök, h újra írsz, és teljesen egyetértek veled ebben a témában!

Geri bácsi írta...

Végre valami, amiben jobbak vagyunk! Itt már be lehet ülni helyekre cigibűzös aura felvétele nélkül.

muzsi írta...

remek :(
ez igencsak csípi az én szemem is, meglepően sok változás volt MO-on ez ügyben, érezhető. most meg itt... pfff.

goba írta...

Hát igen, otthon már könnyebb. Hajrá!
Itt meg az a mi felelősségünk, hogy a saját gyerekeink máshogy gondolkodjanak erről, mint az átlag svájci.

Helyesbítek: Genfben 51,76% igennel szavazott a passzív dohányosok védelmében.