2011. márc. 9.

Milyen falu ez?

Svájc bekebelezte az Európai Uniót, de legalább is van egy falu az Eu-ban, ami csak Svájccal határos.
Vmi olasz gyarmat lehet, esetleg egy hősies falu, mely nem akart Svájchoz csatlakozni aka Sopron-szindróma!?
Szerintem már bánják!



Größere Kartenansicht

Aki meg tudja magyarázni ezt az anomáliát, az újabb postakocsival postacsokival gazdagodhat.

3 megjegyzés:

goba írta...

Az újabb postacsoki csak eufemizmus, vagy inkább erős túlzás.
Bocsi Muzsi, még nem adtuk föl, de megy ígérem :)

Névtelen írta...

Campione különleges státusza a 777. évre nyúlik vissza, amikor Toto von Campione longobárd uralkodó végrendeletében a területet a milánói Sant’Ambrogio kolostornak adományozta, A terület 1020-ig maradt a kolostor birtokában. A 12. és 14. század között Campionét a kézművesei – szobrászok, festők, építészek – a híres Maestri Campionesi munkái révén tartják számon; alkotásaik szerte Észak-Olaszországban megtalálhatók.

1797-ben Bonaparte tábornok minden egyházi vagyont megszüntetett és Campionét az újonnan létrehozott Ciszalpin Köztársasághoz csatolta, Tessint pedig konföderációs kantonná nyilvánította. Tessin már 1800-ban és a Bécsi Kongresszus(ok) (1814/1815) idején megpróbálta Campionét Svájchoz kötni; cserébe Svájc legtávolabbi közigazgatási területét kínálták fel. Mindkét próbálkozás sikertelen maradt.

1861-ben Lombardia és vele együtt Campione az Olasz Királyság része lett. Ugyanebben az évben határrendezésre került sor az Olasz Királyság és a Svájci Konföderáció között. Campione területe magában foglalta San Martino szemben lévő partját a Lugano és Melide közötti Poststrasse résszel együtt. A határrendezés óta a határvonal keresztül szeli a tavat. Ez azért is fontos, mert így a pár évvel később megépült Gotthard-vasút egészen Chiasso-ig kizárólag svájci területre került. Ennek fejében Campione szabadon járhatott a svájci piacra.

A d’Italia névkiegészítés 1933-ban Mussolini idején került felvételre, ezzel is kihangsúlyozva a terület hovatartozását. Szintén ebben az időben épült a terület bejáratánál a boltív.

BK

Fallabdacsapat írta...

Köszönjük a szép megfejtést, jár a csoki.
Az olasz kolléga erre a kérdésre az alábbi választ adta: " ja az a falu a Lago de Lugano-nál?! Azt Olaszországban így hívják: szeplő Svájc arcán. Egyébként most az egész egy nagy kaszinóváros, és itt mossák tisztára az olaszok és a svájciak a pénzt."