2013. márc. 19.

Ciprus kontra Svájc

Van itt ez az offshore-ozás, meg adóparadicsom, adóelkerülés, kimentik a pénzüket a zemberek, az oligarchák vmi jó helyre...ez volt eddig Ciprus (Szingapúr túl messze volt). Aztán kitalálták a fejesek fenn, hogy megsarcolják (értsd: büntetőadó, államosítás, kisajátítás, önkényes elvétel, lopás) a bankbetéteket. azóta kiderült, hogy dolgoznak még kicsit az ügyön, nem eszik olyan forrón a kását.
Adó vissza, megállj...de az orosz magángépek már sorban szálltak le Larnacaban és az ügyvéd úr háta mögött 2 barátjával - Igorral és Sergejjel - kellő meggyőző erőt képviseltek arra az 56 képviselőre. Ugye erősebb kutya b@szik alapon.

No de miért fontos mindez. Mert a larnacai visszaindulásból lesz előbb egy zürichi "tankolás". Az egésszel csak Svájc nyert...már megint.
Igaz hogy Svájcban kicsit nehezebb céget alapítani úgy, hogy valós tevékenységet nem végez a cég, az adó is magasabb mint Cipruson, de nem történhet meg az a csúfság, hogy lenyúlják a bankból a pénzt. Mert ez nem EU, itt nem diktál senki, mert eleve nincs csődveszélyben a svájci államháztartás, ezért nem muszáj neki kétes eredetű pénzekből finanszíroznia magát (lásd orosz/ukrán pénzek), mert itt van banktitok, és tudják, hogy a bizalom a legfontosabb tőkéjük, és -ez a legfontosabb - közvetlen (avagy utca) demokrácia van, ha 10-20 ezer aláírást összegyűjt vki, rögtön a nép szavaz ilyen kérdésben és a parlament pedig zokszó nélkül elfogadja. (És még vmi: szinte minden háztartásban figyel egy ilyen, Igor és Sergej hátrányból indul:




Szóval most megint áramolni fognak ide a pénzek, igaz, hogy drágább a számlavezetés, negatív a kamatláb, de tuti helyen van a PÍZ.

Egyetértene, vitatkozna, a kommentablakban megteheti.

6 megjegyzés:

greta írta...

Hehe, nálunk is van a háztartásban egy ilyen! :-) (meg még más darabok is...)
Népszavazáshoz 100'000 aláírás kell, de sajnos, néha nép által megszavazott témákat nem akarja végrehajtani a kormány, lásd Ausschaffungsinitiative.

geza írta...

SVP-s magyar? Na, ilyet sem lattam meg :)

Fallabdacsapat írta...

na most megis ki az SVP-s? Greta vagy en?

geza írta...

Bocs, ha nem volt egyértelmű, konkrétan greta kommentjére gondoltam.

mg írta...

Kedves Geza,

SVP-snek nem mondanám magam, mert hát azért ők sem teljesen. De az összes közül ők haladnának a legjobb irányba, csak még csiszolniuk kéne a stílusukon, és megszabadulni Blochertől.

geza írta...

Értem. Azért szerintem van abban egy cseppnyi pikantéria (nagyon finoman szólva), hogy egy (feltételezem) bevándorló magyar szerint a legjobb irányba egy nyíltan bevándorlásellenes, nacionalista, jobbos párt vezet.
Engem mondjuk kifejezetten zavar a csiszolatlan stílus, egy-két habzó szájú politikus és a fent említett jellemzők kombinációja.