2010. dec. 6.

Most akkor átszámoljam ... 220 felett

Kérném a Neoton Familiától a 220 felett című számot és küldöm a Frankhiteleseknek és mindenkinek aki szereti!

Mikor kiérkeztem még 180 volt a kurzus, most meg 220 felett jár (épp most csak a környékén, de ami késik az múlik). Na már most tekinthető ez szolid 22%-s fizetésemelésnek is, de azért kicsit más a helyzet.

Mert kiérkezésemkor és még most is 1500 liter benzint vagy 180 kg csirkehúst tudok venni a fizetésemből. Vagy ahogy egyik igen kedves "ismerősöm" jegyezte meg, az érem 2 oldala, az út 2 oldala, stb. közötti összefüggéseket: ha átszámolnám, akkor az itteni betegbiztosításomra már 22%-kal többet kell fizetnem, pedig még abban az utcában sem jártam, ahol az orvos rendel.
De már kezdek leszokni az átszámolgatásról, 1 kg kenyér itt még mindig 3,6 CHF
Azaz az itt keresett pénzt itt is kell elkölteni: cifra nyomorúság ez! Persze, ha hazamennék és otthon átváltanám, akkor az nagy sirályság lenne, de nem megyek!
Bár a minap meglepődtem, mert közzétette a svájci statisztikai hivatal az éves inflációt: 0,2%.
Erre rögtön a közelben lévő benzinkúton 1,61-ről 1,63-ra emelt a kötsög kutas. Biztos csak azért, nehogy beleégjen a LED-ekbe az "egyes" szám.   

1 megjegyzés:

Geri bácsi írta...

Folyamatosan olvasom a blogot, csak így tovább! Hanem a kutas egy százalék fölötti emelést hajtott végre, lehet hogy inkább lekövetett valami világpiaci mozgást.