2011. jún. 14.

Róka-móka

Régen volt szó a rókákról. Kicsit aggódtunk is már a rókacsaládért a kertben, mert nagy volt a csend körülöttük. De tegnap aztán robbant a bomba. Előmerészkedett az anyja* és kölyke. És megkergették az apjukat  - hogy hozzon kaját - , vagy egy másik hímet, aki túl közel merészkedett a kotorékukhoz, hogy elorozza a környék gazdag egér, giliszta és erdei szamóca** termését. Mindezt még nappal, iszonyatos lárma közepette adták elő. Kifutottak az útra, kergetőztek a parkolóban, majdnem feldöntötték a robogót. Természetesen a kölyök lassabban kocogott  anyja után, figyelte a történéseket. Mikor átestek a padkán és a susnyáson át legurult az egyik róka, a kisróka tényleg megijedt és hazaszaladt. Aztán csönd volt egész éjjel, pirkadatkor a szomszédos falu kakasai sem szólaltak meg ... többet!


* bár a rókák általában monogám típusok, de inkább kitartanak az asszony mellett, mint lecseréljék, mégis a fiúróka másik asszonyt újított. Ezt pedig onnan tudjuk, hogy az előző asszonyállatnak a farka csonkolt, hiányos volt, az új asszonka pedig kiváló pompázatos vörös uszállyal rendelkezik.

** a ház előtti erdei szamóca terem, nem is kis mennyiségben. Szoktunk is róla legelni munkából hazafelé jövet. Erre egyik ismerős mondja, hogy ne tegyük mert a "rókák lepisilik és vmi csúf rókabetegséget kapunk, ami belülről megrágja az agyunk". Ez a betegség a galandféreg, akár rókapisiben lévő lárvából is juthat a szamócára, és onnan az azt elfogyasztó embörbe. Pfuj, undorító. Állítólag szeptemberben a kisiskolások tájékoztató füzeteket is kapnak, hogy a sok kirándulás ellenére se egyenek semmit sem,amit az erdőben találnak. Talán ez az oka, hogy ilyen nagy ház mellett, mégis minden nap jut 1-2 szem érett finom szamóca.
   

2 megjegyzés:

Geri bácsi írta...

Mik vannak. Én pont most hétvégén csemegéztem a Pilisben, a képeken lévő szamóca is része volt a csemegének. Gondoltam is, hogy esetleg érdemes lenne megmosni, csak ahhoz túl sok víz kell, pazarlás. Hm.

Ozsváth Szilvia írta...

Jó tudni! Mi is renszeresen csemegézünk az erdőben sétálva, de kellőképpen megijesztettél, úgyhogy ezentúl nem tesszük! :)