2010. nov. 4.

A svájci szekta

Meghívót kaptam  kollégámtól, hívjuk csak Marcinak. Meghívott az esküvőjére lagzijára a házasságkötésére.
Örültem is nagyon, végre meglátom milyen a bazi nagy svájci lagzi. Több kolléga is kapott meghívót, a parti jónak ígérkezett: 350 fős embersereg. Persze előtte kifaggattam, hogy mire is készüljek, mivel készüljek, hogy megy ez errefelé. Farmer, kockás ing, vagy csokornyakkendő a bevett öltözet egy ilyen alkalomra. Szépen elmesélte, hogy egy tornacsarnokban leszünk, csak ott fér el ennyi ember. A barátai szervezik, lesz egy kis közös éneklés (!), a barátai* felolvasnak pár sort (1,5 h!) a bibliából aztán megint éneklünk, végül egy kis apero zárja az egészet.
Tehát kis büféasztalon pogácsa, üdítő, sör; 6 órára már végzünk is. Mivel Bázel mellett voltunk egy faluban , ezért a esküvő lagzi házasságkötés utánra beterveztünk egy városnézést Bázelben.
Másfél óra alatt háztól házig odaértünk vonattal-villamossal. Ott már javában gyűlt a tömeg, tényleg sok szék volt bekészítve a küzdőtérre, és mindegyik széken volt egy kotta. Előttünk lévő sorba 1 család ült le:8 fő =  apa,anya és 6 gyerek...mint az orgonasípok.
Aztán elkezdődött a ceremónia, a Marci és Rozi bevonultak, leültek az első sorba. A barátok felálltak, felpattantak a színpadra és énekeltek párat. Aztán tényleg elkezdett felolvasni vki a Bibliából, majd megint felpattantak és énekeltek. Ekkor vettem észre, hogy főnököm** is rendszeresen felpattan és csengő baritonján rázendít. Milyen jól énekel, hogy van ideje 5 gyerek(!) mellett még énekkarba is járni? Aztán közösen is énekeltünk, aztán sokat olvastak a Bibliából, de néha úgy tűnt, hogy nem teljesen szöveghűen. Aztán felálltunk és egy srác magához ragadta a mikrofont. Egy szót sem szólt, csak járkált körbe-körbe...majd néha jelzett vki, ahhoz odaszaladt, kezébe nyomta a mikrofont és az rákezdte:
"Jesu.......(3-5-7 perc beszéd) ...Amen"
Mire mindenki, akinek közölnivalója volt az ifjú párhoz, elmondta a magáét, már épp 40 perce álltunk.
Közben észrevettem, hogy a nők Bibliaolvasás közben felraknak egy kendőt (de még a 4-5 évesek is), majd leveszik, felrakják, leveszik. Oké, ez vmi rituálé lesz.

Aztán másfél óra leteltével kivonultunk a sportcsarnok elé, addig begyűjtötték a székeket és kirakták a virslit, szendvicseket, sütiket, pogácsát, csipszet, kávét és narancslét. Meg alkoholmentes pezsgőt. Csipegettünk, közben néha a barátok felpattantak és megint rázendítettek. 
Jót ettünk-ittunk, majd visszaindultunk Bázelbe. Alig hogy kiléptünk az ajtón a kollégák egymás szavába vágva elkezdtek magyarázni nekem***:
Észrevettem-e hogy a nőkön nagyon hasonló ruhák voltak? Igen észrevettem, először azt hittem hogy mind koszorúslány, de mint kiderült, ez a "népviseletük" és a magassarkú nem megengedett.
Egyik nőn, még a menyasszonyon sem volt smink. - így teremtette őket Isten.
Sokat elhangzott, hogy Jesu, mégsem volt sehol sem egy szimpla kereszt, vagy akvárium****  - Mert a hithez nem bálványok kellenek hanem csak tiszta lelkek.
Gratuláltak a menyasszonynak, hogy az új-zélandi hittérítő misszióját sikerrel teljesítette. - Wow és taps. 
De a legdurvább: minden jót kívántak az ifjú családnak, sok sikert a férjnek a munkában, és a feleségnek a HÁZTARTÁSBAN. Kollégák kicsit sajnálták Rozit, hogy ilyen fiatalon most már csak az a dolga hogy vezesse a háztartást és szüljön 5-6 gyereket. Munkahelyen dolgoznia már nem kell és nem is szabad neki.

Hát szóval ők a szabadtemplomosok. Nem ártanak senkinek és ha 2 ember a Bibliáról vagy Jézusról beszél, ott már megjelenik Jézus és nincs szükség templomra és papra. Ezért lehetett ezt a ceremóniát egy sportcsarnokban megcsinálni barátokkal. Olyanok ők mint az Amishok, de azért a a technika vívmányait használhatják.
Aztán szépen összerakva a történetet, nem véletlen, hogy Marci minden ebédeléskor, mikor velünk jön a menzára, a kaja előtt mond egy rövid imát. Nem véletlen, hogy még sosem láttuk mérgesnek, nagyon türelmes ember. Nem véletlen, hogy a főnöknek is 5 gyereke van, mert hát ehhez a szektához tartozik. És nem véletlen hogy ugyanaz a neve, mint Rozinak, mert szeretnek hasonszőrűvel házasodni.
Praktikus vallás ez, csak egy Biblia kell hozzá és bárhol "művelhető". Már megint spórolnak: a templomon, a papon, a cicomán ... 
Azt is hozzá kell tenni, hogyha mindenki ehhez a szektához  tartozna, akkor a világon nem lenne több háború.
Hát ilyen itt egy szekta.

De a legjobb: Bázelben megint olyan vonatra szálltunk, ami számunkra rossz oldalról kerüli meg a tavat. Ráadásul megállás nélkül, így 55 perc alatt Zürichben voltunk bár nem akartunk. Megint ugrott 20 CHF az extra kirándulásra, szerencsére megint csak a jegy különbözetet kellett kifizetni és nem a teljes büntetést. 

* itt jegyezném meg, hogy minket is barát-pádre adott össze...köszi
** főnököm neve és a menyasszony vezetékneve azonos, kiderült, hogy rokonok, tehát 2 oldalról is jogosan van itt
*** ideje lenne megtanulni németül
**** bocsi

3 megjegyzés:

goba írta...

Milyen jó is ez, türelem, jóság, Jesu, meg az a sok nő otthon a kölkökkel, zsákruhában és smink nélkül... Bizonyára minden férfi erről álmodik :)

Gromek írta...

Szívesen!

- barát-pádre (vagy Pádre barát?)

goba írta...

Gromek pádre, vagy Gromek barát, vagy Gromek, a barátunk :)

Egyébként óvatosan a szekta kifejezéssel, mert lehet, hogy ez már egy bevett vallás, nem? Bár nem értek hozzá...